Які інфекції загрожують восени

Про які поширені інфекції потрібно пам’ятати, яких заходів профілактики передусім дотримуватися в дитячих колективах, а також удома, щоб діти були здоровими, ми поцікавився в завідуючого дитячим інфекційним відділенням Центральної міської лікарні Кропивницького Віталія Піліпьонка.

– Віталію Геннадійовичу, сьогодні увага суспільства, зокрема батьків, переважно прикута до коронавірусу. А яка ситуація з іншими інфекціями, в тому числі сезонними?

– Крім коронавірусу є багато інших поширених інфекцій, про які не потрібно забувати. Це і ротавірус, і коронавірус, і риновірус, і аденовірус, грип і парагрип. Крім того, грип і парагрип ще мають різновиди. А кожен із вірусів має різні прояви. Все залежить від тропності, тобто від того, де любить жити вірус. Це може бути ураження і слизової носа, і ротової порожнини, і дихальних шляхів. Можуть бути комбінації, коли крім почервоніння горла – реагує кишківник. Наприклад, при ротавірусі. Це дуже поширена інфекція, особливо в дитячому віці.

Особливість дитячих колективів у тому, що дуже близький контакт дітей між собою, а імунна система ще до кінця не сформована, ще невеликий досвід боротьби організму з різними інфекціями. Тому діти чутливіші до інфекцій, водночас для них прогнози кращі, ніж для дорослих. Бо організм хоч і швидше схоплює інфекцію, але й швидше відновлюється.

Недолік дитсадків у тому, що туди в будь-якому випадку водять нездорових дітей, і як наслідок, вони заражають решту.

Та якщо група стабільна, то за кілька місяців діти обмінюються мікрофлорою і не так хворіють. Хоча сезонні захворювання все одно підкошують. Якщо говорити про ротавірусну інфекцію, то вона циркулює цілий рік. Але влітку, в теплий період року, вона, як і інші кишкові інфекції, проявляє себе частіше. Якщо температура характерна для всіх вірусів, то для кишкових відповідно характерні також кишкові прояви.

Щоб зрозуміти, який саме вірус підхопила дитина, потрібно орієнтуватися на локалізацію, що саме він вражає. Якщо є діарея, біль в животі, рвота, то в більшості випадків – це кишкова інфекція. Якщо кашель, горло, нежить – респіраторна.  Що стосується грипу і парагрипу, – кашель і нежить. В дитячому віці ще характерний ларингіт. У старшому віці – менша вірогідність його отримати.

– Батьки, коли хворіють діти, як правило, грішать на дитячий садок, тоді як є чимало й інших місць, де можна заразитися…

– Так, звісно, це може бути і транспорт, і дитячі майданчики, і магазин… Крім того, потрібно враховувати й індивідуальні особливості. Адже навіть згідно з нормативами є таке поняття як “діти, які часто хворіють”. Але для дітей, які ходять в дитсадок, нормально, коли вони хворіють частіше, ніж ті, які не ходять.  Бо вони перебувають у відкритому колективі, з яким взаємодіють. Хоча з одного боку організм дитини загартовується, а з іншого, якщо дуже часто хворіє, то це погано. Кожен випадок індивідуальний. Проте батькам варто знати, що нормативами перебадчено, що діти, які ходять до дитсадка, хворіють частіше.

 Розкажіть про профілактику найпоширеніших інфекцій. Яких загальних правил потрібно дотримуватися?

– Правила прості. У випадку з кишковими інфекціями – це дотримання гігієни. З маленькими дітьми – це, звісно, складніше. Тому що вони по-різному пізнають світ – хтось помацав, хтось щось облизав, хтось придавив, хтось укусив чи засунув ручки до рота. А шлях отримання цієї інфекції – через рота, її не вдихнеш, її можна саме «проковтнути». Тому слід пояснювати, що не треба тягнути іграшки до рота, як і руки, останні повинні бути чистими. Це має бути правилом – прийшли з вулиці, магазину чи звідки завгодно – мийте руки.

COVID-19 багатьох навчив частіше мити руки. Тому зараз менша захворюваність на інші інфекції, в тому числі кишкові.

І ще один важливий момент для профілактики – це їжа. Продукти мають бути свіжі й підібрані згідно з віком дитини. Не треба дворічній дитині давати, скажімо, ананаси. Фрукти й овочі мають відповідати сезону. Я розумію, що все краще – дітям, але раннє – це не завжди найкраще, в ньому багато нітратів, добавок, підсилювачів росту і тому подібного. Відтак навесні багато отруєнь. Краще трішки почекати, давати безпечну їжу, легку, не смажену, не жирну, з мінімальною кількістю добавок. Чим простіша їжа, тим краще засвоюється організмом. Ну, звісно, пам’ятайте про правила зберігання продуктів, температурний режим.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.