Троє жителів області в лікарні з отруєнням

Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. У прес-службі навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області зазначають, що отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах, та повідомляють про основні правила, аби люди убезпечили себе від небажаних наслідків вживання грибів.

Як повідомили в Кіровоградському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ, 23 вересня зареєстрували два випадки отруєння дикорослими грибами з трьома потерпілими.

Так, двоє мешканців Кропивницького 45 та 74 років, а також 47-річна мешканка одного з сіл Мар’янівської громади Новоукраїнського району їли дикорослі гриби домашнього приготування та опинилися у лікарні.

Основні причини отруєнь:

– вживання отруйних грибів;
– неправильне приготування умовно їстівних грибів;
– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації
(навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Спеціалісти наголошують, що купувати гриби потрібно тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах,теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникати стихійних ринків.Збирати і купувати варто тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не рекомендують збирати гриби:

– якщо не впевнені, що знаєте їх;

– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях,
колишніх смітниках, в хімічно- та радіаційнонебезпечних зонах;

– невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є
потовщення («бульба»), оточене оболонкою;

– з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;